Säkerhet

Brandskydd, Skalskydd, Kamerabevakning och Grannsamverkan

Brandskydd

Brandförsvaret rekommenderar att brandsläckare finns i lägenheten. För bästa effekt mot alla slag av bränder bör det vara en pulversläckare. Även brandfilt rekommenderas.

Om brand uppstår i den egna lägenheten, gör ett försök att släcka med brandsläckare eller vatten. Om branden fortsätter, ring genast 112. Stäng fönster, alla innerdörrar i lägenheten och dörren till lägenheten och gå till brandtrappan vid hissarna. Den som är handikappad - stanna vid trappan och vänta på hjälp.

Varje bostadsrättshavare är ansvarig för att ha minst en fungerande brandvarnare i sin lägenhet. Vid behov kan hjälp med byte av batteri erhållas av fastighetsskötaren.

Av brandskyddsskäl får inga saker belamra allmänna utrymmen som trapphus, förråd och garage.

Mer information om brandskyddsarbete i hemmet finns att läsa i broschyren ”Skydda dig mot brand hemma” från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Gå gärna in på deras hemsida (MSB.se) och läs mer.

Skalskydd

Det yttre skalskyddet i vår anläggning handlar om det skydd vi har vid våra portar, grindar och lägenheter. För att komma in i anläggningen krävs antingen nyckel eller tagg som utgör grunden för säkerheten kring passersystemet. Taggarna fungerar dygnet runt. Varje lägenhet har fått ett antal nycklar och taggar. Vill man ha fler eller byta ut en tagg måste man betala själv. Beställningen sker genom kontakt med ansvarig person i styrelsen. Taggarna fungerar dygnet runt. Leverantören som hanterar passersystemet med tillhörande nyckelbrickor (taggar) heter Certego. Nya taggar hämtar man själv ut på Certegos butik i Kista mot en avgift på ca 200 kr. Adressen till Certegos butik i Kista är: Finlandsgatan 14, 164 74 Kista

Du som bostadsrättshavare har ansvaret för att du spärrar borttappade taggar och att du beställer nya. Begäran om att spärra en tagg skickas till säkerhetsansvarig person i styrelsen. Säljer du din lägenhet ska du överlämna alla de taggar och nycklar som du mottagit.

Vad det gäller beställning av extra plåtnycklar ska man kontakta vår fastighetsskötare och beställa sin nyckel via dem. När nyckeln är klar får man ett meddelande och får sen själv åka till butiken, Täby lås, och hämta den mot betalning.

Vid portarna finns även porttelefoner. Den som besöker dig kan leta upp ditt namn i listan och ringer dig på det telefonnummer du lämnat till systemet. För att släppa in personen, tryck på knapp 5 eller lägg på luren om du inte vill släppa in personen. Föreningen står för kostnader för att max två nummer läggs in i systemet. Ytterligare nummer debiteras medlemmen. Porttelefonerna är även utrustade med ett kodsystem, dvs man kan slå in den kod som tilldelats till medlemmarna. Koden byts ungefär vartannat år. Då meddelar styrelsen den nya koden till alla medlemmar. Var sparsam med att lämna ut koden till andra. 

Porttelefonerna kräver internetanslutning och fungerar inte vid elavbrott.

Du ansvarar för att du inte släpper in obehöriga i fastigheten.

Kamerabevakning

Vår förening har installerat kamerabevakning på följande platser:

1. Kallgaraget
2. Trapphus 10A (trapphuset från torget till kallgaraget)
3. Soprummet med källsortering

Kamerabevakning sker i enlighet med den nya kamerabevakningslagen.

Ändamålet för kamerabevakningen i kallgarage och trapphus 10A är att förebygga brott och öka boendes/personalens säkerhet. Ändamålet för kamerabevakning i soprummet är av brandskyddsaspekt, källsortering och för att se om obehöriga tagit sig in i utrymmet. Alla dessa platser har skyltats med ”kamerabevakning”. Inspelade data består bara av bild/film utan ljud. Inga personuppgifter lagras tillsammans med inspelat bildmaterial. Inspelat bildmaterial sparas under 72 timmar (tre dygn). Därefter raderas uppgifterna automatiskt. Inspelningsutrustningen är placerad i ett låst utrymme dit enbart ett begränsat antal personer i föreningen har tillträde och tillgång till det inspelade materialet. Det inspelade bildmaterialet skyddas även för åtkomst även genom lösenord.

För frågor angående vilken typ av kameror och inspelningsutrustning som används hänvisar vi till vår leverantör www.telemission.se. Kontaktperson i styrelsen är Homayoon Moussavian.

Tillsynsmyndighet för kamerabevakning är integritetsskyddsmyndigheten (IMY)  https://www.imy.se/

Grannsamverkan

Vår bostadsrättsförening är sedan en tid tillbaka ansluten till Grannsamverkan. Det innebär att vi har ett informationsutbyte med polisen om vad som händer i vår närmiljö.

Tanken med Grannsamverkan är dessutom att vi som boende vid Enebytorg ska anteckna och kanske reagera mer på vår omgivning och ta kontakt med varandra eller ringa 112 om något verkar konstigt.

Nedan kommer några allmänna tips och råd från polisen om hur du kan få bättre skydd mot inbrott.

Allmänna tips på hur du kan skydda dig mot inbrott

Inbrottstjuvar gillar hus där de enkelt kan se att det inte är någon hemma.

Under höst- och vinterhalvåret är det ganska lätt för dem att avgöra det genom att bara titta på husets inne- och utebelysning. Här får du några tips på hur du kan försvåra för inbrottstjuven.

  • Fri sikt kan betyda inbrottsfritt eftersom tjuven inte vill riskera att bli upptäckt.
  • Observanta grannar är det värsta tjuvar vet. Ingen tjuv är intresserad av att bli upptäckt. Starta gärna grannsamverkan där du bor, det är gratis. Du kan få hjälp av polisen att komma igång.
  • Sätt gärna timers på lampor inne i bostaden. Låt dem tändas och släckas på olika tider så att det ser ut som att någon rör sig i bostaden
  • Sätt en timer på radion. Röster i bostaden ger intryck av att någon är hemma.
  • Installera en rörelsestyrd lampa på både fram- och baksida av huset. Den tänds när någon närmar sig och grannen får därmed en signal om att någon är på tomten.
  • Montera fönsterlås på både fönster och altan- och/eller balkongdörrar. Många tjuvar ger upp när de inte kan bryta sig in på ett enkelt sätt.

Om du vill anmäla ett brott eller tipsa polisen, ring 114 14. Vid pågående brott ring 112.